fbpx

Az év színe – design trendek

A Pantone Év Színe a fogyasztóknak szóló színtrend-előrejelzés, a fogyasztói termékekhez és az ügyfelek számára készített mintákhoz használják.

Egyes kreatív márkák minden évben megújítják megjelenésüket az új színnek megfelelően, de a legtöbb vállalkozás nem tud ennyi változást kezelni (és nem is kell, természetesen). Egy új tervezésnél, egy új arculatnál azonban hasznos, ha „van hol körülnézni”, ilyenkor a tervező jó, ha tudatában van az aktuális trendeknek, irányoknak.

A Pantone Színrendszer a világ legfontosabb színegyeztető rendszere. A történet 1963-ban indult, a cél az volt, hogy megoldja a színegyeztetés bonyolult problémáját a nyomdaiparban.

Hamarosan létrejöttek a sztenderdizált Pantone színkatalógusok (PMS). Minden szín, minden tónusban, és minden árnyalatban kapott egy számot, így teljesen egyértelműen beazonosítható a fogyasztó, a designer és a kivitelező számára is: ha a designer azt mondja „orgonalila”, ő, a megrendelő, és a nyomdász is más-más árnyalatra gondolhat – így azonban a félreértések, meglepetések könnyen elkerülhetőek.

A korábbi Évek Színeit itt lehet megnézni.